Licht kleurenspectrumOntharing IPL in anagene faseFiltering golflengte IPL ontharenHandstuk voor ontharing IPLHaarfollikel vernietigen IPL ontharingChromoforen ontharing IPL

Waarom werken sommige IPL ontharen apparaten wel en andere niet?

Wij hebben u op de Home pagina gewezen op de verschillen in (langetermijn) effectiviteit tussen IPL ontharing apparaten.
Dat deze bestaan zal u niet onbekend voorkomen.

U heeft vast wel eens gehoord dat mensen zich hebben laten IPL ontharen met weinig of zelfs geen resultaat.
En misschien ook van die in eerste instantie tevreden waren maar na een tijdje moesten vaststellen dat er op behandelde plekken meer haar stond als ooit tevoren!

Dit is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten, maar hoe kan dit eigenlijk?
Een lichtflits is toch een lichtflits dus het maakt toch niet uit of deze uit het ene IPL ontharing apparaat komt of het ander?

Niets is minder waar, IPL ontharen is complexer dan het lijkt

Hetgeen nodig is om een haarfollikel te vernietigen is bekend omdat dit door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld, het is echter zeer complex dit te bewerkstelligen.

Wij zullen proberen u in zo simpel mogelijke bewoordingen deelgenoot te maken van de ins en outs van IPL ontharing.

Zoals bekend werkt het IPL ontharen doormiddel van licht.
Dit licht wordt in de haar (het pigment van) omgezet in warmte en hierdoor naar de haarfollikel getransporteerd.
Om deze te vernietigen moet ze gedurende (minimaal) 1 milliseconde (1 duizendsteseconde) verwarmd worden tot (minimaal) 70 graden celsius.

Dit is best moeilijk, want deze follikel bevindt zich in de huid.
Als de huid ook 70 graden gemaakt wordt, verbrandt deze en krijgt u blaren of erger.
Als de haar te heet wordt gemaakt brand deze weg en bereikt de warmte de follikel niet.
En als er te weinig warmte wordt aangevoerd via de haar wordt de follikel niet heet genoeg zodat deze niet wordt vernietigd.

De huid mag om kans op beschadiging uit te sluiten zelfs absoluut niet meer dan 4 graden worden opgewarmd.
En dit dus terwijl de haarfollikel minimaal 35 graden moet worden opgewarmd.

IPL ontharing, het lijkt bijna onmogelijk!

Het lijkt misschien onmogelijk maar het kan dus wel.

De huid en de haar(follikel) bestaan uit verschillende hoofdbestanddelen welke elk opwarmen door een verschillende kleur licht.
Een lamp van een IPL ontharen apparaat straalt alle kleuren licht uit, deze warmt dus huid en haar beide op.
Dit willen we dus echt niet, wat wij willen is alleen de haar follikel opwarmen en de huid niet, en dit doen we als volgt:

We gaan er voor zorgen dat we alleen de kleuren welke geschikt zijn om de haar op te warmen maar de huid ontzien gebruiken (oranje+rood), en de rest dus alle andere kleuren wegfilteren.

Bij de (vaak) betere IPL ontharing apparaten wordt hiervoor behalve een kleurenfilter waarmee alle zichtbare kleuren behalve dus oranje+rood wordt weggefilterd ook een waterfilter gebruikt.
Dit waterfilter bestaat uit een laagje water tussen de lamp en de huid (in het IPL flitshandstuk).
Deze zorgt niet alleen voor een hele goede filtering van infra-rood licht maar heeft als groot bijkomend voordeel dat de huid (en ook niet onbelangrijk de IPL flitslamp) hiermee wordt gekoeld.

Veel IPL ontharen apparaten hebben dit filter niet, en dus per definitie het probleem dat de huid meer mee opwarmt door het infra-rood licht en ook nog eens een keer niet wordt gekoeld door het water dan wanneer zij deze voorziening wel hadden gehad.

Om de huid te helpen zo minimaal mogelijk op te warmen wordt doorgaans ook nog een gel op het te IPL ontharen lichaamsdeel aangebracht.

De andere factoren welke bepalend zijn voor het realiseren van effectiviteit zijn een combinatie van het vermogen (sterkte van de flits) en de tijdsduur daarvan.

Om de haarfollikel 1 milliseconde minimaal tot 70 graden op te warmen is maximaal ongeveer 50 milliseconde beschikbaar (de precieze tijd is afhankelijk van de kleur en dikte van de haar), bij een langere flitsduur gaat de huidtemperatuur alsnog te veel stijgen (onderzoeksfeit).
En zoals al eerder aangegeven kan je niet onbeperkt warmte (flitsenergie) via de haar aanvoeren omdat deze anders wordt weggebrandt (en dus de warmte het haarzakje niet bereikt).
Het is dus zaak een IPL ontharen apparaat te hebben (bouwen) wat veel vermogen kan leveren (een sterke IPL flits) met daaraan gekoppeld een hele goede electronische regeling die zorgt voor het toevoeren van precies de juiste hoeveelheid hiervan gedurende exact de juiste periode.
En ook belangrijk, door gedegen onderzoek en langdurige testprocedures de IPL ontharing machine van  instellingen voorzien welke ook doen en blijven doen wat hierboven is omschreven.

Dit is waar het bij veel IPL ontharing machines aan schort, ze doen wel ongeveer wat ze moeten doen maar er moet vooral zo veel mogelijk geld verdient worden aan de verkoop van de IPL ontharing apparaten.
Dit is het makkelijkst te realiseren door een IPL ontharing machine van een ander zo goedkoop mogelijk te kopieren, en zelf geen onderzoek te doen naar de beste IPL instellingen.
Zij missen dus vaak simpelweg noodzakelijke precisie en kwaliteit.

Dit hoeft echter niet direct te betekenen dat ze helemaal niet werken.
Maar wederom uit onderzoek is gebleken dat zoals in de 2e alinea al aangegeven dit in eerste instantie soms goed lijkt te zitten (er wordt haarvermindering geconstateerd)  terwijl later moet worden vastgesteld dat cliënten alleen maar meer haar hebben gekregen, door een combinatie van of één van bovengenoemde factoren (vaak een te zwakke flits).

Is iets toevoegen aan een zwakke IPL flits misschien een oplossing?

Er zijn wat truuks verzonnen om er voor te zorgen dat met een minder zware IPL flits evengoed resultaat te boeken is, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van zogenoemde RF stroom aan de IPL flits om daarmee volgens de fabrikant uiteindelijk de follikel mee te vernietigen.
Een ieder weet dat stroom altijd de weg van de minste weerstand zoekt, en het dus zeer onwaarschijnlijk mag worden geacht dat deze (met een omweg) door de haarwortel zou gaan in plaats van gewoon de kortste weg over de huid.

Wij hopen dat deze uiteenzetting er toe heeft geleid dat u nu begrijpt dat het niet zo gek is dat de ene IPL ontharen machine beter werkt dan de andere, het gaat zoals zo vaak echt om de details.

 
Home > Info > Werking I2PL

link-Shine-definitief-ontharen-Facebook Logo Whats App Link naar de Twitter pagina Shine definitief ontharen

IPL ontharing handstukHaar anatomieChromoforen IPL ontharenKleur/golflengte lichtAnagene fase IPL ontharenIPL ontharen Ellipse logo